Et år med sangskriver-spirer

Mit første år som huskunstner er nu vel gennemført. I skoleåret 2011/12 har jeg besøgt 13 klasser fordelt på 8 bornholmske skoler. Mere end 300 skoleelever har arbejdet kreativt med ord og sætninger. Tilsammen har de skrevet mere end 50 sange under min supervision, hvoraf nogle af dem er indgået i musical- og cabaretprojekter ude på skolerne. Dét er da noget, synes jeg!

Det er utroligt berigende at opleve når en gruppe elever får hul igennem til de fede idéer. At mærke deres begejstring over selv at være med til at skabe musik og tekst, og at se dem overvinde deres blufærdighed når de fremfører deres sang for klassekammeraterne.

Undervejs har jeg mødt elever som har udvist særligt flair/talent for gode melodier og tekster. Så hvem ved om et par af dem hen ad vejen viser sig at være blandt den kommende generation af pop-snedkere…? I så fald vil jeg i al (u)beskedenhed kunne bryste mig lidt af at have været med til at sætte dem i gang 😉

Helt generelt har det været lærerigt for eleverne på flere planer. At skrive en sang er i sig selv en udfordring. Men dertil kommer hele aspektet med at turde sige JA til både sine egne og andres idéer. Nogen steder er eleverne gode til at give både hinanden og sig selv lov til at byde ind med idéer. Andre steder virker det at skulle komme med idéer og forslag nærmest grænseoverskridende.

Jeg oplever rigtig megen perfektionisme og holden på formerne blandt en del af de unge mennesker derude. Og det er både den enkelte i forhold til sig selv, men også blandt klassekammerater indbyrdes. Rigtig synd, for jeg er ikke i tvivl om at der er masser af livlig fantasi i deres hoveder. Mit naive håb er så at mit besøg måske kan være en øjenåbner for bare nogen enkelte af dem, så de fremover tør være mere åbne over for deres kreative indfald i stedet for at begrænse sig selv.

Hvorom alting er, så er der en chance for at jeg kommer til at møde nogen af dem igen. Huskunstnerordningen har tildelt projektet endnu en herlig pose $$ til det kommende skoleår. Det er jeg naturligvis taknemmelig over! Og de første datoer er allerede booket ind i min kalender og flere er på vej. Dertil kommer at jeg som lærer på Bornholms Musikskole nu underviser i sangskrivning, både i form af koncentrerede weekend-forløb og som soloundervisning på ugebasis. Mere om dette tiltag i et kommende indlæg…

Til sidst vil jeg benytte lejligheden til endnu en gang at sige tak til Statens Kunstråd/Huskunstnerordningen for at tilgodese projektet. Og desuden en varm tak til Bornholms Regionskommunes Musikudvalg for at støtte op om at nogle få, økonomisk betrængte skoler også fik mulighed for et huskunstnerbesøg.

Og til allersidst tak til jer unge sangskrivere derude, som har taget rigtig godt imod mig.

 

About June Beltoft

Songwriter and musician
Bookmark the permalink.

Comments are closed.